Η Κομπίνα

Η έμπειρη στις αυτοσχέδιες μικροκομπίνες Πένι ψάχνει για αρσενικά θύματα στην Κυανή Ακτή, πεδίο δράσης της σέξι, κοσμοπολίτισσας και high class Τζόζεφιν. Παρά τις προσπάθειες της τελευταίας να ξεφορτωθεί τον ανταγωνισμό, η Πένι επιμένει και μια απρόσμενη, αλλά εύθραυστη συμμαχία συνάπτεται.


Πρωτότυπος Τίτλος: The Hustle

Σκηνοθεσία: Κρις Άντισον

Ηθοποιοί: Αν Χαθαγουέι, Ρέμπελ Γουίλσον, Άλεξ Σαρπ

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

η γνώμη του κοινού

  • 10 ταινίες εποχής που δεν πρέπει να χάσεις!
    4 Μαΐου 2018, Από: Σέβη Στραϊτούρη
    SHARE
    Από ένα ρομαντικό ειδύλλιο μέχρι μια καταιγιστική περιπέτεια, από μια βιογραφική ιστορία μέχρι ένα ψυχολογικό δράμα οι ταινίες εποχής καλύπτουν ένα τεράστιο θεματικό φάσμα του κινηματογράφου με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε cinefil να μπορεί να τις παρακολουθήσει με ευχαρίστηση. Με ένα νοσταλγικό χαρακτήρα και συνήθως πανέμορφα κουστούμια και σκηνικά, οι ταινίες αυτές μας ταξιδεύουν σε εποχές μεσαιωνικές και εξιστορούν απαγορευμένους έρωτες, ηρωικές πράξεις ή και πραγματικά γεγονότα. Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές ταινίες του είδους που αξίζει να δείτε και εδώ προτείνονται μερικές που αγαπάμε ιδιαίτερα!

    Ταινίες εποχής – Η λίστα
    1. «Ο τελευταίος των Μοϊκανών» (1992)
    ταινίες εποχής

    Πολιτεία Νέας Υόρκης, 1757. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι έχουν μεταφέρει τον μεταξύ τους πόλεμο στις αμερικανικές αποικίες τους, αναγκάζοντας τους ιθαγενείς Ινδιάνους να εμπλακούν παρά τη θέλησή τους. Αυτές τις δύσκολες και επικίνδυνες στιγμές, ο Ναθάνιελ Χόκεϊ, υιοθετημένος γιος του Μοϊκανού Τσίνγκατσκουγκ και η Κόρα, κόρη ενός βρετανού αξιωματούχου, συναντιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες και ερωτεύονται παράφορα. Καθώς, όμως, ο ανεξάρτητος και ισχυρός χαρακτήρας του Χόκεϊ δεν συμβιβάζεται εύκολα με τα συμφέροντα των εμπόλεμων πλευρών, ο έρωτάς τους κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα θύμα της σκληρότητας του πολέμου μέσα στα πυκνά δάση της αμερικανικής ηπείρου και τα αιματοβαμμένα πεδία της μάχη. H ταινία εγκωμιάστηκε από κοινό και κριτικούς. Εκτός από τις λαμπρές ερμηνείες (ο Ντάνιελ Ντέι Λούις στα καλύτερα του) και τη σκηνοθεσία, το soundtrack της ταινίας θεωρείται πλέον κλασικό, ενώ η ταινία απέσπασε το Όσκαρ ήχου, μεταξύ πολλών άλλων κινηματογραφικών βραβείων.
    2.«Ο μονομάχος» (2000)
    ταινίες εποχής
    Σε μια προσπάθειά του να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στο λαό, ο Μάρκος Αυρήλιος επιλέγει ως διάδοχό του τον Μάξιμο, στρατηγό του ρωμαϊκού στρατού και επιστήθιο φίλο του, αντί του γιου του, του άπληστου και αριβίστα Κόμοδου. Παρόλα αυτά, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Μάρκου Αυρήλιου, ο Κόμοδος διατάζει την εκτέλεση του Μάξιμου και της οικογένειάς του προκειμένου να εξαλείψει κάθε πιθανότητα παραμονής του στο θρόνο.
    Ο Μάξιμος γλιτώνει από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, όταν όμως επιστρέφει στο σπίτι του στην Ισπανία, μαθαίνει πως η σύζυγος και το παιδί του έχουν ήδη βρει φρικτό θάνατο. Συντετριμμένος και χωρίς δύναμη για ζωή, καταλήγει να πουληθεί ως σκλάβος και να γίνει μονομάχος στις αρένες κάτω από τη σκληρή εκπαίδευση του Πρόξιμου. Όταν τελικά η ομάδα του «προσκαλείται» στο Κολοσσαίο ενώπιον του Κόμοδου, ο Μάξιμος συνειδητοποιεί πως αυτή είναι η ευκαιρία που ζητά για να εκδικηθεί τη δολοφονία των δικών του. Η επιβλητική ιστορική υπερπαραγωγή του Ρίντλεϊ Σκοτ που σημείωσε τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία και κέρδισε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ηχοληψίας, κοστουμιών και οπτικών εφέ. Πρωταγωνιστής ο Ράσελ Κρόου σ’ έναν δυναμικό ρόλο, που του χάρισε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου.
    3. «Oliver Twist» (2005)
    ταινίες εποχής
    Στο βικτοριανό Λονδίνο, ο ορφανός Όλιβερ βρίσκει καταφύγιο στο άντρο του κλεπταποδόχου Φαγγίνου, ο οποίος διαπαιδαγωγεί μια ομάδα παιδιών του δρόμου στην τέχνη της κλοπής. Ο Όλιβερ πιστεύει ότι ξέφυγε από αυτή την κόλαση όταν ένας εύπορος αστός είναι διατεθειμένος να τον υιοθετήσει, όμως η συμμορία του Φαγγίνου έχει διαφορετική γνώμη για την τύχη του. Αγγλο-γαλλο-τσεχική ταινία, σε σκηνοθεσία Ρόμαν Πολάνσκι, κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου βιβλίου του Τσαρλς Ντίκενς, αν και πέρασε σχετικά απαρατήρητο είναι πολυεπίπεδο με πολλές αναφορές στην ομώνυμη ταινία του Ντέιβιντ Λιν(1984) , την οποία ξεπερνάει!
    4. «Οι Άθλιοι» (1998/2012)
    ταινίες εποχής
    Το 1815 και ύστερα από δύο δεκαετίες στη φυλακή ο Γιάννης Αγιάννης απελευθερώνεται, αλλά παραβιάζει τους όρους της επιτήρησής του και ξεκινάει μια καινούργια ζωή με νέο όνομα. Κι ενώ ολόκληρη η Γαλλία συγκλονίζεται από τις βίαιες κοινωνικές αλλαγές, ο επιθεωρητής Ιαβέρης έχει κάνει σκοπό της ζωής του να τον βρει και να τον συλλάβει. Το μυθιστόρημα του Βίκτωρ Ουγκώ μεταφέρεται δύο φορές στη μεγάλη οθόνη, τη δεύτερη και πιο πρόσφατη μάλιστα ως μιούζικαλ. Η μεταφορά αυτή απέσπασε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Χιου Τζάκμαν, ενώ η Χάθαγουεϊ κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Εξαιρετικές ερμηνείες από ένα εξαιρετικό με τη σειρά σου του καστ σε μία ταινία σταθμό όσον αφορά τα μιούζικαλ (και όχι μόνο) που εξιστορεί με τρόπο τόσο συγκινητικό όσο και δυναμικό τις απαρχές της γαλλικής επανάστασης.
    5. «Ο τελευταίος Σαμουράι» (2003)
    ταινίες εποχής
    Ο λοχαγός Νέιθαν, βετεράνος του Εμφύλιου Πολέμου, έρχεται στην Ιαπωνία του 1870 για να εκπαιδεύσει τον αυτοκρατορικό στρατό στις σύγχρονες πολεμικές μεθόδους, συλλαμβάνεται από τον Κατσουμότο, τον τελευταίο υπερασπιστή της τιμής των σαμουράι, ο οποίος αντιτίθεται στο δυτικό εκσυγχρονισμό της χώρας και τελικά μάχεται στο πλευρό του. Ο Tom Cruise μοιάζει καλύτερος, πιο ώριμος και πιο συγκροτημένος από ποτέ άλλοτε. Δυναμικός, επιβλητικός, καθηλωτικός και συνάμα ανθρώπινος, προσιτός και βαθιά τρυφερός κι ευαίσθητος. Πρόκειται για μια ποιοτική ταινία που δεν σε καθηλώνει με την έντονη δράση της, αλλά με την πρωτόγνωρη ομορφιά της και με το μεγαλείο της ψυχής και της σκέψης ενός ολόκληρου λαού. Μια φιλοσοφημένη, μια ψαγμένη ταινία που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα στεγνό θέαμα εντυπώσεων. Kατά τη γνώμη μου ένα καλογυρισμένο επικό υπερθέαμα!
    6. «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» (1998)
    ταινίες εποχής
    Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ βρίσκεται στο ψάξιμο της καινούριας του μούσας, τη γυναίκα που θα τον εμπνεύσει, αλλά όλες του οι προσπάθειες αποτυγχάνουν μέχρι που γνωρίζει την όμορφη Βαϊόλα ντε Λέσεπς. Η Βαϊόλα αγαπά το θέατρο και δεν θέλει τίποτα άλλο από το να ανεβεί πάνω στη σκηνή και να παίξει. Γι’ αυτό ντύνεται σαν άνδρας και παίρνει το όνομα Τόμας Κεντ. Περνάει από ακρόαση και αποδεικνύεται ιδανική για ένα ρόλο στο επόμενο έργο του Σαίξπηρ. Εκείνος σύντομα θα καταλάβει τη μεταμφίεσή της και θα ξεκινήσει μαζί της μια ερωτική σχέση, η οποία ξέρουν ότι δεν θα έχει ευτυχισμένο τέλος καθώς αυτός είναι ήδη παντρεμένος και αυτή πρόκειται να παντρευτεί το Λόρδο Γουέσεξ. Καθώς η παράσταση ετοιμάζεται, η αγάπη των Ουίλιαμ και Βαϊόλα μεταφέρεται στις σελίδες του αριστουργήματος Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας 7, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και Α’ γυναικείου ρόλου ενώ αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό λόγω του αθώου ερωτισμού που τη διακρίνει.
    7. «Εξιλέωση» (2007)
    ταινίες εποχής
    Το καλοκαίρι του 1935, η 13χρονη Μπραϊόνι Τάλις παρακολουθεί με ζήλια το φλερτ ανάμεσα στη μεγαλύτερη αδελφή της και το γιο της οικογενειακής τους οικονόμου. Όταν θα τον κατηγορήσει άδικα για βιασμό, οι ζωές όλων θα ανατραπούν δραματικά. Η «Εξιλέωση» δεν είναι ένα απλό δράμα αλλά μια ταινία με τραγικά μεγέθη όπου οι ήρωες της πέφτουν θύματα του αγγλικού πουριτανισμού, ταξικών διακρίσεων, των ιστορικών γεγονότων και κυριολεκτικά συνθλίβονται από τα παιχνίδια της μοίρας με τρόπο συγκινητικό, σχεδόν σπαρακτικό (τα χαρτομάντιλα θεωρούνται απαραίτητα). Η ταινία απέσπασε πολύ καλά σχόλια από τους κριτικούς ενώ έλαβε 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας, κερδίζοντας εκείνο της Καλύτερης Μουσικής.
    8. «Robin Hood» (2010)
    ταινίες εποχής
    Ο Ρόμπιν Λόνγκστραϊντ είναι ένας σταυροφόρος ο οποίος επιστρέφει στο Νότιγχαμ, μια πόλη αντιμέτωπη με την κρατική διαφθορά και τη βαριά φορολογία. Για να σταματήσει τον τυραννικό σερίφη, θα συγκροτήσει μια συμμορία και θα πολεμήσει για να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Νέο ξεκίνημα για τον μύθο του Robin Hood λοιπόν και παράλληλα μια προσπάθεια σκιαγράφησης ενός ρεαλιστικότερου πορτρέτου του διάσημου παράνομου του Sherwood. Στην πέμπτη του συνεργασία με τον Russell Crowe, o Ridley Scott επιχειρεί να δημιουργήσει κάτι ανάλογο του οσκαρικού «Gladiator», αυτή τη φορά επιλέγοντας ένα θέμα το οποίο έχει γνωρίσει αμέτρητες μεταφορές στο παρελθόν, με κυριότερη την κλασσική ταινία «The adventures of Robin Hood» του 1938, με τον ‘παλικαρά’ Errol Flynn στον πιο αναγνωρίσιμο ρόλο του. Η ταινία του Scott αφηγείται τα γεγονότα πριν τον θρύλο, δηλαδή τι οδήγησε τον Robin στην παρανομία, την πρώτη του γνωριμία με την Marion και τη δημιουργία των «Merry Men» του, δοσμένα μέσω μιας ψυχρά ρεαλιστικής και σκοτεινής ματιάς.
    9. «Αυστραλία» (2008)
    ταινίες εποχής
    Στη Βόρεια Αυστραλία του 1939, μια Αγγλίδα αριστοκράτισσα κληρονομεί ένα ράντσο, το οποίο αρνείται να πουλήσει στον μεγαλοκτηματία γείτονα. Για να το σώσει, ζητά τη βοήθεια ενός ατίθασου και πεισματάρη κτηνοτρόφου. Με πρωταγωνιστές τους Nικόλ Κίντμαν και Χιού Τζάκμαν η ταινία μεταφέρει το θεατή σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με εξαιρετικά σκηνικά και κουστούμια. Ένα δράμα εποχής για την πατρίδα, με essence από western τοποθετημένο σε τόπο αυστραλιανής «άγριας δύσης» και χρόνο τα γεγονότα του β’ παγκοσμίου πολέμου που στην εξέλιξη ίσως θυμίσει αμυδρά το «Pearl Harbour».
    10. «Μικρά Αγγλία» (2013)
    ταινίες εποχής
    Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ, με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα. Η ελληνική αυτή παραγωγή αποδεικνύει διακαώς ότι δε χρειάζεται να διαθέτει κανείς τα χολιγουντιανά μέσα για να δημιουργήσει μια αξιόλογη και ποιοτική ταινία εποχής. Ο Παντελής Βούλγαρης με διεισδυτική και στοχαστική ματιά υπηρετεί κινηματογραφικά μία σύνθετη ιστορία, που φωτίζει τις «σκιές» της καθημερινότητας, τα κρυμμένα μυστικά, τις ταραγμένες σχέσεις και το κόστος της υποταγής. Για μία ακόμη φορά εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, οι οποίοι και τον δικαιώνουν απόλυτα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η κραυγή της Όρσας από την Πηνελόπη Τσιλίκα).
    Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:
    Οι 10 καλύτερες ταινίες δράσης για γερά movie nights
    18 Αστυνομικές ταινίες δράσης που ξεχωρίσαμε
    Joaquin Phoenix: Ταλέντο από τη «φύση» του
    «Blade Runner 2049»
    Βιογραφία: 10 ταινίες που τη μεταφέρουν σε άλλη διάσταση
    SHARE:
    ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ MAXMAG ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ
    EMAIL

    FOLLOW

    Λίγα λόγια για τον συντάκτη

    ΣΕΒΗ ΣΤΡΑΪΤΟΥΡΗ
    Σπουδάστρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αθεράπευτα cinefil, λάτρης ενός καλού βιβλίου και wannabe traveller όλου του κόσμου. Δηλώνω τελειομανής, χωρίς να ξέρω αν είναι προτέρημα η μειονέκτημα, κοινωνική και ελεύθερο πνεύμα. Έχω πολλούς φίλους γιατί εκτός των άλλων μία φορά την εβδομάδα χρειάζομαι έναν εξ αυτών να με συνοδεύσει σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα. Όνειρό μου είναι να συνδυάσω τις δύο μου αγάπες και να γράψω κάποια στιγμή το σενάριο μιας ταινίας (και δε θα ήταν ρομαντική κομεντί).

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

    15 Ιουνίου 2019Από Ευγενία Τσώρη
    Ταινίες για τη θάλασσα που θα σας ταξιδέψουν
    SPECIALS
    sophie turner
    13 Ιουνίου 2019Από Νικολέτα Τσακουρίδου
    Sophie Turner: το απόλυτο “girl crush” μας
    SPECIALS

    12 Ιουνίου 2019Από Αντώνιος Ευθυμίου
    Doris Day: Ένα Αστέρι του Hollywood Έσβησε
    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

    11 Ιουνίου 2019Από Σουζάνα Ντεζούκι
    «Κόντρα σε Όλα» ή «Ford v Ferrari »: το trailer
    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

    10 Ιουνίου 2019Από Σπύρος Καραγεώργης
    X-Men Dark Phoenix: Ένα ευπρόσδεκτο αλλά όχι τόσο ένδοξο τέλος
    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

    8 Ιουνίου 2019Από Γιώργος Τσιβάκης
    Τα καλύτερα γουέστερν του 21ου αιώνα
    Follow Newsweek
    Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

    H διεύθυνση e-mail σας
    Follow us

    Trending
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    13 Ιουνίου 2019, By Ιωάννα Ζαφειρούδη
    Ανοχύρωτοι απέναντι στις δασικές πυρκαγιές
    ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

    13 Ιουνίου 2019, By Άννυ Τζαβέλλα
    Leaving Neverland: Το ντοκιμαντέρ για τον Michael Jackson
    HAPPENINGS

    13 Ιουνίου 2019, By MAX MAGAZINE
    Under The Sun Rock Festival 2019 το Σάββατο 29 Ιουνίου στην παραλία του Σχίνου – Αθήνα
    MAXMAG | Πολιτισμός, Τέχνες, Διασκέδαση, Ομορφιά
    Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

    Τελευταία άρθρα

    15 Ιουνίου 2019, By Ευγενία Τσώρη
    ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ
    Τυπογραφία
    15 Ιουνίου 2019, By Γιούλη Αμπαρτζόγλου
    ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΣΜΙΛΕΥΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ

    15 Ιουνίου 2019, By Αγγελική Πάφρα
    ΛΑΧΑΝΙΚΑ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ;
    Follow Newsweek
    Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

    H διεύθυνση e-mail σας
    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - WIDGET
    COPYRIGHT © 2018 / ΒΥ MAXMAG ALL RIGHTS RESERVEDΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΟΧΗΣ
    ΑρχικήΤαινίεςΕποχήςΚαλύτερες
    Οι 10 καλύτερες All Time

    Καλύτερες

    Αλφαβητικά

    Νεότερες

    Παλιότερες
    Περηφάνια και Προκατάληψη
    Περηφάνια και Προκατάληψη (1995)
    Various
    Τζένιφερ Ελ, Κόλιν Φερθ, Susannah Harker

    Αισθηματικές, Δραματικές, Εποχής, Τηλεοπτικές Σειρές

    8.9
    Ο Πύργος του Ντάουντον
    Ο Πύργος του Ντάουντον (2010)
    Various
    Τζιμ Κάρτερ, Χιου Μπόνεβιλ, Michelle Dockery

    Δραματικές, Εποχής, Τηλεοπτικές Σειρές

    8.7
    Gran Hotel
    Gran Hotel (2011)
    Various
    Adriana Ozores, Amaia Salamanca, Yon Gonzalez

    Αστυνομικές, Δραματικές, Εποχής, Μυστηρίου

    8.5
    Τζέιν Έιρ
    Τζέιν Έιρ (2006)
    Various
    Ρουθ Ουίλσον, Τόμπι Στίβενς, Lorraine Ashbourne

    Αισθηματικές, Δραματικές, Εποχής, Τηλεοπτικές Σειρές

    8.4
    Bleak House
    Bleak House (2005)
    Various
    Anna Maxwell Martin, Denis Lawson, Κάρεϊ Μάλιγκαν

    Δραματικές, Εποχής, Τηλεοπτικές Σειρές

    8.4
    Επιστροφή στο Κράνφορντ
    Επιστροφή στο Κράνφορντ (2007)
    Various
    Τζούντι Ντεντς, Julia McKenzie, Ιμέλντα Στόντον

    Δραματικές, Εποχής, Τηλεοπτικές Σειρές

    8.3
    Μικρά Αγγλία
    Μικρά Αγγλία (2013)
    Παντελής Βούλγαρης
    Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου

    Δραματικές, Ελληνικός Κινηματογράφος, Εποχής

    7.9
    Το Ημερολόγιο Ενός Γιατρού
    Το Ημερολόγιο Ενός Γιατρού (2012)
    Various
    Τζον Χαμ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Adam Godley

    Δραματικές, Εποχής, Κωμωδίες, Τηλεοπτικές Σειρές

    7.9
    Περί Γάμου και Προκατάληψης
    Περί Γάμου και Προκατάληψης (2005)
    Joe Wright
    Κίρα Νάιτλι, Talulah Riley, Ρόζαμουντ Πάικ

    Αισθηματικές, Δραματικές, Εποχής

    7.8
    Εφιάλτης
    Εφιάλτης (1944)
    George Cukor
    Charles Boyer, Ingrid Bergman, Τζόζεφ Κότεν

    Αστυνομικές, Δραματικές, Εποχής, Θρίλερ

    7.8
    Άμλετ
    Άμλετ (1996)
    Κένεθ Μπράνα
    Riz Abbasi, Ρίτσαρντ Ατένμπορο, David Blair

    Δραματικές, Εποχής

    7.8
    Πειθώ
    Πειθώ (1995)
    Roger Michell
    Amanda Root, Κίαραν Χάιντς, Susan Fleetwood

    Δραματικές, Εποχής

    7.7
    Εμφάνιση 1-12 από 131 ταινίες1234...11
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
    Animation
    Αισθηματικές
    Αισθησιακές
    Αστυνομικές
    Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
    Βιογραφίες
    Γουέστερν
    Δραματικές
    Δράσης
    Ελληνικός Κινηματογράφος
    Επιστημονικής Φαντασίας
    Εποχής
    Ερωτικές
    Ευρωπαικός Κινηματογράφος
    Θρησκευτικές
    Θρίλερ
    Ιστορικές
    Καταστροφής
    Κλασσικές
    Κοινωνικές
    Κωμωδίες
    Μικρού Μήκους
    Μιούζικαλ
    Μυστηρίου
    Νεανικές
    Ντοκιμαντέρ
    Οικογενειακές
    Παιδικές
    Περιπέτειες
    Πολεμικές
    Πολεμικές Τέχνες
    Πολιτική
    Σπορ
    Τηλεοπτικές Σειρές
    Τρόμου
    Φαντασίας
    Φιλμ Νουάρ
    Χριστουγεννιάτικες
    Ρομαντικές Κωμωδίες
    ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
    Βοηθήστε να γίνουμε καλύτεροι στέλνοντάς μας εδώ οποιαδήποτε παρατήρηση έχετε. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε το email σας, αν επιθυμείτε να σας απαντήσουμε!
    Ταινίες
    Κατηγορίες ταινιών
    Top 10 ταινίες Box Office
    Oscars
    Ταινίες 2019
    Ταινίες 2018
    Καλύτερες ταινίες
    Οι καλύτερες ταινίες του 2019
    Οι καλύτερες ταινίες του 2018
    Οι καλύτερες ταινίες του 2017
    Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών
    RSS Feeds
    Ταινίες Προσεχώς
    Παίζονται τώρα
    Νέες ταινίες σε DVD
    Top 10 Μήνα
    Ταινίες Εποχής
    Δείτε περισσότερα
    Ταινίες στη TV
    Πρόγραμμα τηλεόρασης
    Movie Quiz
    Επικοινωνία
    Για άλλες χρήσεις με το ίδιο όνομα, δείτε: Διαμέρισμα Αμαζόνιου.
    Για άλλες χρήσεις με το ίδιο όνομα, δείτε: Αμαζόνας.
    Αμαζόνιος
    Mouths of amazon geocover 1990.png
    Amazonrivermap.svg
    Χάρτης της Νοτίου Αμερικής με τον Αμαζόνιο και τους παραποτάμους που τον τροφοδοτούν.
    Πηγές Άνδεις
    Εκβολές Ατλαντικός ωκεανός
    Ετυμολογία Αμαζόνες
    Μήκος 6.992 Km
    Μέση εκροή 209 000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (στόμιο ποταμού)[1] και 168 700 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (Óbidos)[1]
    Παραπόταμοι Purus River, Μαδέιρα, Tapajós, Xingu River, Ρίο Νέγκρο, Jurua River, Japurá River, Marañón River, Ucayali River, Tocantins River, Napo River, Putumayo River, Preto da Eva River, Nanay River, Javary River, Abacaxis River, Παρού, Trombetas, Jari River, Solimões, Jutai River, Urubu River, Jandiatuba River, Manacapuru River, Uatumã River, Nhamundá River, Arabela River, Itaya και Guajará River
    wikidata (π • σ • ε )
    Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό ωκεανό. Γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο. Αρχικά το μήκος του είχε υπολογιστεί σε 6.400 χλμ., αλλά μετά από δορυφορικές μελέτες αποδείχτηκε ότι πηγές του ορίζονται στην περιοχή Apacheta Creek, με συνέπεια το συνολικό μήκος του να ανέρχεται σε 6.992 χλμ.,[2] οπότε είναι ο μακρύτερος ποταμός στη Γη. Ο Αμαζόνιος όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά στη μέση παροχή, που ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται από τον Αμαζόνιο. Το εμβαδόν της λεκάνης απορροής του είναι 6.915.000 χλμ² και είναι η μεγαλύτερη στη Γη. Ως πηγή του έχει αναγνωριστεί το όρος Μίσμι στο νότιο Περού[3].

    Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα (Francisco de Orellana), ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas) που προέρχεται από το όνομα των Αμαζόνων, του μυθολογικού γυναικείου λαού πολεμιστριών[4]. Την εποχή της Κατάκτησης, κοντά στις όχθες του Αμαζονίου και των παραποτάμων του, κατοικούσαν μόνιμοι, σχετικά πυκνοί πληθυσμοί, που εφάρμοζαν εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Στους κάμπους, δηλαδή τις περισσότερο ανυψωμένες περιοχές ανάμεσα στους ποταμούς και τις πεδιάδες κατάκλυσής τους, κατοικούσαν και εξακολουθούν και σήμερα να κατοικούν, τουλάχιστον στις πιο απομακρυσμένες ζώνες τους, διάσπαρτες φυλές Ινδιάνων. Οι νομάδες βάσιζαν την οικονομία τους στο κυνήγι μικρών και μεγάλων ζώων.

    Ο Αμαζόνιος είναι πολύ γνωστός για την τεράστια ζούγκλα που τον περιβάλλει: Το Τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία. Στα δάση του Αμαζονίου απαντά μια ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης. Το δάσος εκτείνεται από τα μαγκρόβια έλη και τους επιπλέοντες λειμώνες (νησίδες από πλεγμένα κλαδιά υδρόβιων φυτών με χώμα) στα ανατολικά, κοντά στον Ατλαντικό, μέχρι το ανώτατο υψόμετρο που αναπτύσσονται τα δέντρα στις Άνδεις.

    Οι φυσικοί πόροι του Αμαζονίου είναι πολλοί και ποικίλοι. Οι πρώτοι εξερευνητές προσελκύστηκαν απ' τα διαμάντια και το χρυσό, εξίσου σημαντικοί όμως είναι οι διάφοροι πολύτιμοι λόφοι που έχουν ανακαλυφθεί σε αυτήν την περιοχή καθώς και η εξαιρετική ξυλεία που παρέχουν η Σουιτενία, ο κέδρος του Αμαζονίου και πολλά άλλα είδη.

    Παραπομπές
    www.cprm.gov.br/pgagem/Manuscripts/seylerp.htm. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2015.
    Encyclopedia Britannica, Amazon River
    Ο Αμαζόνιος κλέβει από το Νείλο τον τίτλο του μακρύτερου ποταμού του κόσμου in.gr
    E., Salisbury, Joyce (2001). Encyclopedia of women in the ancient world. Santa Barbara, Calif.: ABC-CLIO. 45661619. ISBN 1576070921.
    Εξωτερικοί σύνδεσμοι
    wiktionary logo
    Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
    Αμαζόνιος
    Commons logo
    Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
    Αμαζόνιος
    Nuvola apps kaboodle.png Έγκλημα στον Αμαζόνιο (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

    Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων
    VIAF: 127841845 GND: 4001626-2 BNF: cb13963444t (data) NDL: 00628108 NKC: ge128659
    Geographylogo.svgΠύλη:ΓεωγραφίαAmericas (orthographic projection).svgΠύλη:Αμερική


    Globe stub.svg Αυτό το λήμμα γεωγραφίας χρειάζεται επέκταση. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!
    Κατηγορίες: Νότια ΑμερικήΠοταμοί της ΒραζιλίαςΠοταμοί του ΠερούΠοταμοί της ΚολομβίαςΠοταμοί του Ισημερινού
    Μενού πλοήγησης
    Χωρίς ΣύνδεσηΣυζήτηση για αυτή την IPΣυνεισφορέςΔημιουργία λογαριασμούΣύνδεσηΛήμμαΣυζήτησηΑνάγνωσηΕπεξεργασίαΕπεξεργασία κώδικαΠροβολή ιστορικούΑναζήτηση
    Αναζήτηση σε Βικιπαίδεια
    Κύρια πύλη
    Κατάλογος λημμάτων
    Προβεβλημένα λήμματα
    Τρέχοντα γεγονότα
    Τυχαίο λήμμα
    Συμμετοχή
    Βοήθεια
    Πύλη Κοινότητας
    Αγορά
    Πρόσφατες αλλαγές
    Επικοινωνία
    Δωρεές
    Εργαλεία
    Συνδέσεις προς εδώ
    Σχετικές αλλαγές
    Ειδικές σελίδες
    Σταθερός σύνδεσμος
    Πληροφορίες σελίδας
    Αντικείμενο Wikidata
    Παραπομπή
    Σε άλλα εγχειρήματα
    Wikimedia Commons
    Εκτύπωση/εξαγωγή
    Δημιουργία βιβλίου
    Κατέβασμα ως PDF
    Έκδοση εκτύπωσης

    Άλλες γλώσσες
    Български
    Deutsch
    English
    Esperanto
    Français
    Македонски
    Norsk
    Shqip
    Türkçe
    159 more
    Επεξεργασία συνδέσμων
    Βοηθήστε να βελτιωθεί το λήμμα
    Βρήκατε κάποιο σφάλμα ή παράλειψη;
    Μπορείτε να το αναφέρετε στη σελίδα συζήτησης για το λήμμα.
    Πρόταση για διόρθωση

    Αλλά να θυμάστε ότι μπορείτε να προχωρήσετε ο ίδιος στη διόρθωση των λαθών που βρήκατε, πατώντας "επεξεργασία" στην κορυφή της σελίδας (δείτε πως).
    Τελευταία τροποποίηση 17:54, 2 Νοεμβρίου 2018.
    Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την Creative Commons Attribution-ShareAlike License· μπορεί να ισχύουν και πρόσθετ Το πάγκρεας είναι ένας αδένας του πεπτικού συστήματος των σπονδυλωτών. Είναι μικτός αδένας με ενδοκρινή και εξωκρινή μοίρα ο οποίος παράγει πλήθος σημαντικών ορμονών με κυριότερες την ινσουλίνη, το γλυκαγόνο και την αυξητική ορμόνη. Ο ρόλος του στο πεπτικό σύστημα είναι η έκκριση του παγκρεατικού υγρού το οποίο περιέχει ένζυμα που συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο. Αυτά τα ένζυμα βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων [α].

    Το πάγκρεας βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς και συγκεκριμένα στην "αγκαλιά" του δωδεκαδακτύλου, στο σημείο όπου τελειώνει το στομάχι και αρχίζει το λεπτό έντερο. Έχει μήκος περίπου 15 cm και σχήμα αποπλατυσμένου αχλαδιού. Διακρίνονται 4 τμήματα: το διογκωμένο τμήμα του ονομάζεται κεφαλή, το ενδιάμεσο αυχένας, το μεσαίο τμήμα ονομάζεται σώμα και το στενότερο ουρά. Εντός του οργάνου βρίσκονται δύο «σωλήνες», ο κύριος παγκρεατικός πόρος και ο εφεδρικός ή δευτερεύων ή πόρος του Santorini.

    Στο πάγκρεας καταλήγουν κλάδοι νεύρων προσαγωγούς αισθητικούς κλάδους του νευρικού συστήματος οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στον πόνο. Αυτό εξηγεί τον έντονο πόνο που συνοδεύει παθήσεις του οργάνου, όπως η χρόνια παγκρεατίτιδα και ο καρκίνος του παγκρέατος.


    Πίνακας περιεχομένων
    1 Ιστορικά στοιχεία
    2 Ανατομία
    3 Φυσιολογία
    3.1 Τον πεπτικό (εξωκρινή) αδένα
    3.2 Τον ενδοκρινή αδένα
    4 Δομή και λειτουργία των νησίδων του παγκρέατος
    5 Συλλογή και έλεγχος παγκρεατικού υγρού
    6 Παγκρεατίτιδα
    6.1 Οξεία Παγκρεατίτιδα
    6.2 Συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας
    6.2.1 Επιπλοκές της οξείας παγκρεατίτιδας
    6.3 Χρόνια παγκρεατίτιδα
    6.4 Θεραπεία της χρόνιας παγκρεατίτιδας
    7 Νεοπλάσματα του παγκρέατος
    7.1 Ενδοκρινής μοίρα
    7.2 Εξωκρινής μοίρα
    8 Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης
    9 Παραπομπές
    10 Χρήσιμοι σύνδεσμοι
    Ιστορικά στοιχεία
    Η πρώτη περιγραφή του παγκρέατος έγινε περίπου το 300 π.Χ. από τον Ηρόφιλο εκ Χαλκηδώνος. Η πρώτη παρέμβαση στο όργανο έγινε, πολλούς αιώνες αργότερα, το 1862 από τον LeDentu, ο οποίος προέβη σε παρακέντηση "μιας μάζας του παγκρέατος".

    Ανατομία
    Είναι μικτός αδένας, ενδοκρινής και εξωκρινής, μήκους 12–15 cm που βρίσκεται στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα, στο ύψος των Ο1 και Ο2 σπονδύλων.

    Αποτελείται από:

    Την κεφαλή, που βρίσκεται μέσα στην αγκύλη του δωδεκαδακτύλου και είναι το διευρυμένο άκρο του παγκρέατος. Ένα μικρό μέρος της εκτείνεται προς τα αριστερά, πίσω από την άνω μεσεντέρια αρτηρία και σχηματίζει την αγκιστροειδή απόφυση.
    Τον αυχένα, μήκους περίπου, 2 cm.
    Το σώμα, τριγωνικού - πρισματικού σχήματος.
    Την ουρά, η οποία βρίσκεται μέσα στον σπληνονεφρικό σύνδεσμο και συνδέεται με τον σπλήνα μέσω του παγκρεατοσπληνικού συνδέσμου.
    Αυτός ο διαχωρισμός χρησιμοποιείται για περιγραφικούς λόγους.[1]

    Η εξωκρινής μοίρα του παγκρέατος παράγει το παγκρεατικό υγρό το οποίο, στη συνέχεια, αποχετεύεται στο δωδεκαδάκτυλο μέσω δύο εκφορητικών πόρων:

    Του ελάσσονος (Santorini) ο οποίος εκβάλλει στην ελάσσονα θηλή του δωδεκαδακτύλου και,
    Του μείζονος (Wirsung) ο οποίος εκβάλλει, ομού μετά του χοληδόχου πόρου, στη μείζονα θηλή του δωδεκαδακτύλου. Η εκβολή αυτή γίνεται σε ένα έπαρμα του δωδεκαδακτυλικού βλεννογόνου που ονομάζεται φύμα του Vater. Η κοινή αυτή εκβολή φέρει κυκλικά το σφιγκτήρα του Oddi o οποίος και ρυθμίζει τη λειτουργία της.
    Είναι όργανο παρεγχυματώδες και βρίσκεται πίσω από το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Εκτός από την πρόσθια επιφάνεια, όλο το υπόλοιπο πάγκρεας βρίσκεται οπισθοπεριτοναϊκά.[2]

    Φυσιολογία
    Το πάγκρεας είναι ένα όργανο με διπλή λειτουργία που επιτελείται από δύο τελείως ξεχωριστά τμήματα.

    Τον πεπτικό (εξωκρινή) αδένα
    Παράγει το παγκρεατικό υγρό, το οποίο παρέχει ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Το παγκρεατικό υγρό αποχετεύεται μέσω του παγκρεατικού πόρου στη δεύτερη μοίρα του δωδεκαδάκτυλου, με ρυθμό 6 - 36 mL/h σε τρεις (3) φάσεις έκκρισης: α) κεφαλική φάση (10-15%), β) γαστρική φάση (10-15%) και γ) εντερική φάση (70-75%) δια της εκκριταμίνης και χολοκυστοκινήνης. Τα συστατικά του παγκρεατικού υγρού είναι: νερό (98,7%), ανόργανα ιόντα (χλώριο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο κ.ά.), γλυκόζη και βλεννοπρωτεΐνη.

    Τον ενδοκρινή αδένα
    Πρόκειται για τα διασπαρμένα νησίδια του Langerhans, στα οποία βρίσκονται τα β-κύτταρα που διεγείρονται και εκκρίνουν ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης του αίματος από τους ιστούς και άλλες δράσεις, καθώς και κύτταρα που εκκρίνουν άλλες ορμόνες.

    Δομή και λειτουργία των νησίδων του παγκρέατος
    Η ενδοκρινής μοίρα του παγκρέατος αποτελείται από συναθροίσεις κυττάρων που ονομάζονται νησίδια του Langerhans και είναι διεσπαρμένα εντός της εξωκρινούς μοίρας του αδένα. Στο πάγκρεας του ανθρώπου υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο νησίδια, πολλά από τα οποία περιέχουν αρκετές εκατοντάδες κυττάρων. Η ενδοκρινής μοίρα του παγκρέατος έχει σημαντική εκκριτική εφεδρεία. Έτσι, η δυσλειτουργία του παγκρέατος γίνεται κλινικά έκδηλη μόνο όταν καταστραφεί ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των β-κυττάρων. Τα νησίδια αποτελούνται από τέσσερις τύπους κυττάρων, καθένας από τους οποίους παράγει ένα διαφορετικό κύριο εκκριτικό προϊόν. Τα β-κύτταρα που εκκρίνουν την ινσουλίνη, βρίσκονται στην κεντρική περιοχή των νησιδίων. Τα α-κύτταρα που εκκρίνουν τη γλυκαγόνη, αποτελούν το 20% των νησιδιακών κυττάρων, βρίσκονται δε κυρίως στην περιφέρεια των νησιδίων. Τα δ-κύτταρα που εκκρίνουν τη σωματοστατίνη, βρίσκονται ανάμεσα στους δύο άλλους τύπους κυττάρων και είναι λίγα σε αριθμό. Τα F κύτταρα που εκκρίνουν το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο, βρίσκονται κυρίως στα νησίδια του οπίσθιου λοβού της κεφαλής του παγκρέατος. Ο λοβός αυτός εμβρυολογικά προέρχεται από τη κοιλιακή μάλλον, παρά από τη ραχιαία παγκρεατική καταβολή και, για το λόγο αυτό, η αιμάτωση του είναι ανεξάρτητη του υπόλοιπου παγκρέατος.

    Τα νησίδια έχουν πολύ πλουσιότερη αγγείωση σε σχέση με την εξωκρινή μοίρα του παγκρέατος. Η αιματική ροή πιθανότατα φέρεται από το κέντρο του νησιδίου προς την περιφέρεια. Επομένως, η ινσουλίνη που παράγεται από τα β-κύτταρα της κεντρικής περιοχής των νησιδίων, μπορεί να αναστέλλει την έκκριση της γλυκαγόνης από τα α-κύτταρα που βρίσκονται στην περιφέρεια. Το αίμα των νησιδίων αποχετεύεται μέσω της πυλαίας φλέβας στο ήπαρ. Έτσι πριν εισέλθουν στη συστηματική κυκλοφορία, τα εκκριτικά προϊόντα των νησιδίων περνούν πρώτα από το ήπαρ, που αποτελεί άλλωστε την κύρια θέση δράσης της γλυκαγόνης και της ινσουλίνης.

    Τα νησίδια έχουν επίσης πλούσια νεύρωση. Οι συμπαθητικές και παρασυμπαθητικές ίνες φέρονται στα νησίδια και είτε έρχονται σε άμεση επαφή με τα κύτταρα είτε, απολήγουν στο διάμεσο χώρο μεταξύ των κυττάρων. Ο νευρογενής έλεγχος έκκρισης των ορμονών από τα κύτταρα των νησιδίων είτε άμεσα μέσω των συμπαθητικών ινών, είτε έμμεσα δια της απελευθέρωσης κατεχολαμινών από το μυελό των επινεφριδίων, παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης σε καταστάσεις άγχους.[3]

    Συλλογή και έλεγχος παγκρεατικού υγρού
    Τα χημικά συστατικά του παγκρεατικού υγρού καθώς και οι ορμόνες της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος ανιχνεύονται και προσδιορίζονται ποσοτικά στο αίμα ή ακόμα και στα ούρα. Κατά συνέπεια η συλλογή του παγκρεατικού υγρού γίνεται κυρίως για τη μικροσκόπηση του και τον προσδιορισμό των κυττάρων της εξωκρινούς και ενδοκρινούς μοίρας του. Επίσης, παγκρεατικό υγρό συλλέγεται για θεραπευτικούς λόγους κατά τη διάρκεια της παγκρεατίτιδας, κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη αύξηση του. Συλλογή παγκρεατικού υγρού παρατηρείται επιπλέον σε ψευδοκύστες, νεκρώσεις και αποστήματα του παγκρέατος. Η βιοχημική ανάλυση του (αμυλάση, λιπάση, LDH, πρωτεΐνη, αλβουμίνη, γλυκόζη, ειδικό βάρος) βοηθά στην ανίχνευση της παγκρεατικής λοίμωξης. Τη λήψη παγκρεατικού υγρού επιτελεί ειδικός γαστρεντερολόγος - ενδοσκόπος σε εξεταστική κλίνη ιατρείου ή νοσοκομείου με ενδοσκόπιο που διαθέτει δυνατότητα λήψης υλικού βιοψίας με λεπτή βελόνα (μέθοδος FNA).[4]

    Το παγκρεατικό υγρό αποτελείται από Διττανθρακικό Νάτριο (NaHCO3), το οποίο χρησιμεύει στην εξουδετέρωση pH του γαστρικού υγρού και σταθεροποίηση του pΗ του πεπτικού υγρού γύρω στο 8, και ένζυμα. Η παγκρεατική αμυλάση υδρολύει το άμυλο σε μαλτόζη και γλυκόζη. Εργαστηριακά ανιχνεύεται σε τυχαίο δείγμα ούρων. Η παγκρεατική λιπάση υδρολύει τα λίπη που προσλαμβάνονται με την τροφή σε λιπαρά οξέα και μονογλυκερίδια. Τα πρωτεολυτικά ένζυμα, για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, που βρίσκονται στο υγρό είναι οι θρυψίνη, χυμοθρυψίνη, ελαστάση και καρβοξυπεπτιδάση. Τέλος νουκλεάσες υδρολύουν τα νουκλεϊκά οξέα σε νουκλεοτίδια.

    Παγκρεατίτιδα
    Είναι η σηπτική ή άσηπτη φλεγμονή του παγκρέατος και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.

    Οξεία Παγκρεατίτιδα
    Πρόκειται για μια οξεία φλεγμονώδη παθολογική κατάσταση, μέρους ή όλου του παγκρέατος που οδηγεί τάχιστα στη νέκρωσή του. Συνήθως είναι άσηπτη, δηλαδή απουσιάζει ο μικροβιακός παράγοντας, εκτός από την οξεία σηπτική παγκρεατίτιδα. Προκαλείται ενεργοποίηση του ανενεργού παγκρεατικού θρυψιγόνου και μετατροπή του σε δραστική θρυψίνη που πέπτει στην αρχή το ίδιο του το παρέγχυμα και στη συνέχεια τους γύρω ιστούς. Η πρόγνωση είναι εξαιρετικά βαριά.

    Η παχυσαρκία, η λιθίαση των χοληφόρων, ο χρόνιος αλκοολισμός και η υπερλιπιδαιμία θεωρούνται από τους βασικούς αιτιολογικούς ή προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου, που μπορεί να εξελιχθεί σε νεκρωτική μορφή ανεξάρτητα από την αιτιολογία της. Ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων οξείας παγκρεατίτιδας θα εξελιχθεί σε αιμορραγική μορφή. Η βλάβη είναι δυνατόν να είναι διάχυτη, παρεγχυματική, επιφανειακή ή περιπαγκρεατική.

    Συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας
    Συνήθως μετά από ένα πλούσιο γεύμα αρχίζει η δραματική συμπτωματολογία της οξείας παγκρεατίτιδας.

    Πόνος: οξύτατος στο επιγάστριο και στο αριστερό υποχόνδριο με αντανάκλαση στον αριστερό ώμο. Στη συνέχεια εντοπίζεται και στην περιοχή της οσφύος (μέσης).
    Εμετοί: τροφώδεις και στη συνέχεια χολώδεις.
    Μετεωρισμός
    Ειλεός παραλυτικός
    Καταπληξία
    Βαρύτατη γενική κατάσταση
    Δύσπνοια
    Μικρός και ταχύς σφυγμός
    Αύξηση διάτασης ούρων
    Αύξηση σακχάρου αίματος
    Ελάττωση ασβεστίου αίματος
    Επιπλοκές της οξείας παγκρεατίτιδας
    Δημιουργία ψευδοκύστεων του παγκρέατος Δημιουργία αποστήματος μέσα στο πάγκρεας ή στα γύρω όργανα

    Αιμορραγική νέκρωση
    Σήψη
    Θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας
    Στην αρχή η θεραπεία είναι συντηρητική, με ενυδάτωση του αρρώστου, ρύθμιση του νερού και των ηλεκτρολυτών και του επιπέδου του σακχάρου και ινσουλίνης σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, υπεθερμιδική σίτιση και εντατική υποστήριξη του αρρώστου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
    Οι ενδείξεις, ο χρόνος και το είδος της χειρουργικής αντιμετώπισης αποτελεί το βασικό προβληματισμό του χειρουργού που καταπιάνεται με τη θεραπεία της οξείας παγκρεατίτιδας και οφείλεται στην ασφάλεια των κλινικών κριτηρίων.
    Χειρουργούνται συνήθως οι επιπλοκές ή η αρχική γενεσιουργός αιτία, παροχετεύοντας ή αφαιρώντας τις ψευδοκύστεις, αφαιρώντας τα νευροκλύματα του παγκρέατος και των περισπλαχνικών ιστών ή χειρουργώντας τη γενεσιουργή πάθηση των χοληφόρων.
    Οι περιγραφόμενες επεμβάσεις πάνω στο πάγκρεας σε οξεία παγκρεατίτιδα είναι η ολική ή μερική παγκρεατεκτομή, η νεκροσεκτομή και παροχέτευση η περιτοναϊκή πλύση, η τοποθέτηση “φερμουάρ” στο κοιλιακό τοίχωμα και ο ανοικτός πωματισμός. Όλες αποτελούν εγχειρήσεις πολύ υψηλής θνητότητας.

    Χρόνια παγκρεατίτιδα
    Πρόκειται για μια φλεγμονή της κεφαλής κυρίως του παγκρέατος με χρόνια διαδρομή. Συνήθης αιτία είναι η λιθίαση των χοληφόρων, διατιτραίνοντα έλκη του δωδεκαδακτύλου προς το πάγκρεας, αλκοολισμός κ.ά. Η συμπτωματολογία είναι παρόμοια με αυτή του γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους ή της χολολιθίασης. Επικρατούντα συμπτώματα είναι ο πόνος και ο ίκτερος ενώ ακόμα εμφανίζονται δυσπεπτικές διαταραχές, ανορεξία, απίσχνανση, μέτριος πυρετός, αύξηση της διάστασης στο αίμα, ελάττωση του ασβεστίου στο αίμα, ακτινολογική παραμόρφωση του δωδεκαδακτύλου και υπερηχογραφικά παθογνωμικά ευρήματα [β].

    Θεραπεία της χρόνιας παγκρεατίτιδας
    Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στην άρση του αιτίου που προκάλεσε την παγκρεατική νόσο. Πολλές είναι οι εγχειρήσεις που γίνονται με το αρχικό γενεσιουργό αίτιο. Χολοκυστεκτομή, χολοκυστοστομία, έρευνα χοληφόρων, χολοπεπτικές αναστομώσεις, γαστρεντεραναστόμωση, διάφορες παγκρεατεκτομές κ.ά.

    Νεοπλάσματα του παγκρέατος
    Τα νεοπλάσματα του παγκρέατος κατατάσσονται σε αυτά τις ενδοκρινούς μοίρας και σε αυτά της εξωκρινούς μοίρας.

    Ενδοκρινής μοίρα
    Αδένωμα και αδενοκαρκίνωμα, στον πόρο όπου διακρίνουμε καλοήθη και κακοήθη με συγγενές αδένωμα και κυσταδένωμα τα πρώτα και με συμπαγές καρκίνωμα, αδενοκαρκίνωμα, αναπλαστικό καρκίνωμα και squamous cell, κυσταδενοκαρκίνωμα, σάρκωμα και μεταστατικά τα δεύτερα.
    Εξωκρινής μοίρα
    Ορθοενδοκρινικά απουδώματα: ινσουλίνωμα, γλυκαγόνωμα, σωματοστατίνωμα και παραενδοκρινικά: γαστρίνωμα. Ο καρκίνος του παγκρέατος και του φύματος του Vater παρουσιάζει σταθερά αυξημένη συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται ότι ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου στις ΗΠΑ μετά από τον καρκίνο των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και του μαστού [γ].

    Ο όγκος εντοπίζεται συνήθως στην κεφαλή του παγκρέατος (60%), στο σώμα και την ουρά (12%) ή και σε ολόκληρο το πάγκρεας (10%) αλλά και στο φύμα του Vater (5,5%) και προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες από τις γυναίκες. Η βιολογική συμπεριφορά του όγκου χαρακτηρίζεται από ταχεία επέκταση και διήθηση των παρακείμενων ιστών και οργάνων.

    Η έγκαιρη διάγνωση είναι δύσκολη, επειδή η νόσος είναι ασυμπτωματική και τα αρχικά συμπτώματα ασαφή. Η κύρια συμπτωματολογία εμφανίζεται καθυστερημένα όταν οι άρρωστοι έχουν προχωρημένη νόσο. Τα συμπτώματα στον καρκίνο του παγκρέατος μοιάζουν με εκείνα της χρόνιας παγκρεατίτιδας, μόνο που η εξέλιξή τους είναι πιο γρήγορη. Επικρατούν ο ίκτερος, ο πόνος, η απώλεια σωματικού βάρους, οι εμετοί και η ψηλαφητή μάζα. Αποφασιστική διαγνωστική αξία έχει το υπερηχογράφημα, η ολόσωμη αξονική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα, η διαδερμική διηπατική χολαγγειογραφία και η ενδοσκοπική αναστροφή χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP). Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, ριζική ή παρηγορητική, εξαρτάται από την εξαιρεσιμότητα του όγκου και την εντόπισή του. Οι πραγματοποιούμενες εγχειρήσεις είναι διάφοροι τύποι παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομής, ολική παγκρεατεκτομή ή και εκπυρήνιση του όγκου καθώς επίσης και παρακαμπτήριες εγχειρήσεις στα χοληφόρα. Η πενταετής επιβίωση μετά του ριζικού τύπου εγχείρησης είναι γύρω στο 7%. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι πολύ συχνές (φθάνουν σχεδόν το 70%), με συνηθέστερες, ανάλογα με τη συχνότητα που παρουσιάζονται, το παγκρεατικό συρίγγιο, την ενδοκοιλιακή συλλογή, την ατελεκτασία ή πνευμονία, τη μετεγχειρητική παγκρεατίτιδα, την αιμορραγία και τη διαφυγή από χολοπεπτική ή γαστρονηστιδική αναστόμωση. Η νοσηρότητα παρουσιάζεται παρατεταμένη (μπορεί να φθάσει και τους 3 μήνες) ενώ η άμεση μετεγχειρητική θνητότητα αγγίζει το 10%.[5]

    Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης
    Ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης IDDM (ενίοτε αποκαλείται διαβήτης τύπου Ι) προκαλείται συνήθως από αυτοάνοση καταστροφή των κυττάρων β των νησιδίων του παγκρέατος. Αυτή η αυτοάνοση αντίδραση πυροδοτείται από έναν άγνωστο μηχανισμό. Η καταστροφή των κυττάρων β των νησιδίων προκαλεί ανεπάρκεια της ινσουλίνης και κατ' επέκταση απορρύθμιση του αναβολισμού και του καταβολισμού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών αναλόγων με εκείνες που προκαλούνται από την ασιτία. Στους λευκούς Βόρειο -Αμερικάνους, ο IDDM αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα νόσο της

    - Τα Ξύλινα Σπαθιά ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά συγκροτήματα της Ελλάδας, προερχόμενο από τη Βέροια, που τη δεκαετία του 1990 ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του, ο οποίος ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Η μουσική τους συνδυάζε, 15/06/19
  • ο Yannis ειναι μαλακια.

    - γηβνλ, 15/06/19
  • Χαριτωμένη και ευχάριστη καλοκαιρινή κωμοδια με ωραία σπίτια στη Νότια Γαλλία....

    - YannisP, 12/06/19
  • Πείτε τη γνώμη σας:



    Συνδεθείτε

Επιστροφή στην αρχική