Το Θεώρημα Μηδέν

Ένας μοναχικός, αλλά ιδιοφυής χάκερ δουλεύει για να αποδείξει το θεώρημα μηδέν και το νόημα του σύμπαντος, η δουλειά του, όμως, διακόπτεται διαρκώς από ανθρώπους της Διοίκησης και ειδικά μια σέξι νεαρή γυναίκα που αρχίζει να τον γοητεύει.


Πρωτότυπος Τίτλος: The Zero Theorem

Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ

Ηθοποιοί: Κρίστοφ Βαλτς, Μελανί Τιερί, Ντέιβιντ Θιούλις, Ματ Ντέιμον

Διάρκεια: 107 λεπτά

Είδος: Επιστ. Φαντασίας

η γνώμη του κοινού

  • O Terry Gilliam είπε σε συνέντευξή του πως το “The Zero Theorem” αποτελεί το 3ο μέρος στην dystopian satire τριλογία του (ή όπως ο ίδιος την αποκαλεί “Orwellian triptych”), που ξεκίνησε το 1985 με το αριστουργηματικό “Brazil”, και συνεχίστηκε το 1995 με άλλο ένα κινηματογραφικό διαμάντι, που ακούει στο όνομα “12 Monkeys”. Αναμφισβήτητα, το «Θεώρημα Μηδέν» δεν αγγίζει για κανένα λόγο τις προαναφερθείσες ταινίες, και αυτό πηγάζει από το γεγονός πως ο μεγάλος παραμυθάς Gilliam είναι εκτός φόρμας εδώ και χρόνια. Αυτό δε σημαίνει όμως πως το “The Zero Theorem” είναι μια κακή ταινία. Διαθέτει καλή σκηνοθεσία και εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Christoph Waltz μεταμορφώνεται πραγματικά στον ιδιοφυή, αλλά προβληματικό hacker Qohen Leth, και, αν και είναι αρκετά νωρίς, μυρίζομαι Academy Award Nomination. Δίπλα του στέκεται επάξια στο ρόλο της femme fatale, η σχετικά άγνωστη Mélanie Thierry (“Babylon A.D.”, “Largo Winch”) και ο νεαρός Lucas Hedges, ενώ γνωστοί ηθοποιοί έχουν μικρούς αλλά σημαντικούς ρόλους (David Thewlis, Sanjeev Bhaskar, Peter Stormare, Ben Whishaw, Tilda Swinton & Matt Damon). Στα συν της ταινίας η πανέμορφη φωτογραφία και το υπέροχο soundtrack.

    Από εκεί και πέρα όμως, στο τέλος έμεινα με ανάμικτα συναισθήματα. Τι ήθελε να πετύχει ο Gilliam? Ήθελε να μας δείξει ένα πραγματικά τρομακτικό μέλλον, όπου οι άνθρωποι, γεμάτοι από άπειρες φοβίες, θα δουλεύουν σα ρομπότ, χωρίς κανένα πραγματικά νόημα ύπαρξης? Ήθελε να δώσει (μια δική του) απάντηση στο αιώνιο “What is the meaning of life?” ερώτημα που βασανίζει τον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια? Ή μήπως ήθελε να μας μια ιστορία, ένα παραμύθι, μια αλληγορία, που, μετά το πέρας της, αντί να πάρουμε την απάντηση σα μασημένη τροφή, μας αφήνει απέραντο food for thought? Υποψιάζομαι το τελευταίο, και, παρά την αδέξια εκτέλεση της ιδέας του (η ταινία αναμφίβολα προτείνεται μόνο στους φαν του σκηνοθέτη), ο Gilliam παραμένει ένας εκκεντρικός και σεβαστός σκηνοθέτης, και υποψιάζομαι πως το “The Zero Theorem” δε θα ξεχαστεί με τα χρόνια. Only time will tell…

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

    Για το Movie Heat,
    Άγγελος Νομικός

    Όσοι ενδιαφέρεστε, διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική μας στο:
    https://www.facebook.com/movieheat/posts/346365445511572

    - Movie Heat, 27/04/14
  • Πείτε τη γνώμη σας:



    Συνδεθείτε

Επιστροφή στην αρχική